FRANS VERHOEVEN GELUKSVOGEL VAN DE DAG
10/01/2016 om 23:35

Stralend van oor tot oor kwam Frans Verhoeven het bivak van Salta binnen rijden en kraaide van plezier: “Ik ben de geluksvogel van de dag”. De coureur van team Yamaha Netherlands Verhoeven had een bizarre ervaring in de zevende etappe van Uyuni naar Salta meegemaakt, die hem bijna verdere deelname aan de Dakar-rally kostte. Tenminste als hij de Pool Jacub Piatek had ingehaald in wiens achterwiel hij reed. Gelukkig deed hij dat niet en Frans moest er niet aan denken dat hem hetzelfde was overkomen als zijn voorganger.


Na 5 kilometer proef na de neutralisatiezone wilde Piatek over een glooiende rivierkant rijden, maar hij gleed weg en werd gegrepen door het kolkende water. Voor zijn ogen zag Verhoeven hem en zijn motorfiets meteen de diepte in zakken, alsof de Pool door een Argentijnse tsunami werd gegrepen. De verbijstering was alom. Frans zette meteen zijn Yamaha dwars op de weg om andere deelnemers tegen te houden. Hij overlegde met de organisatie om de proef te neutraliseren, wat ook zou gebeuren.

“Er was geen doorkomen aan door die stortvloed. Het was schrikken. Ik zag Piatek voor mijn ogen naar beneden gaan en meegesleurd worden door dat kolkende water. Meteen kwamen allemaal omstanders in actie en zij vormden arm aan arm een ketting om de Pool van de verdrinkingsdood te redden. Later deden zij dat op dezelfde manier om zijn motor uit dat modderwater te halen. Ben benieuwd of die motor nog aan het rijden te krijgen is”.

Geluk bij een ongeluk was dat Verhoeven zich inhield om de langzamere Piatek voorbij te steken. “Het eerste deel zat ik bij hem in het stof, maar op de smalle bergpaden was het te gevaarlijk om hem in te halen. Ik dacht: dat doe ik wel in het tweede deel van de proef. Ik zat tien meter achter hem toen hij door het water werd gegrepen. Ik kon net op tijd stoppen. Had ik hem honderd meter eerder ingehaald dan was ik met de motorfiets kopje onder gegaan. Dan kun je de rest van de rally wel vergeten, want je bent je motor kwijt. Kun je je voorstellen dat ik mij een geluksvogel voelde?”.

Zonder geluk vaart niemand wel. Dat gold ook voor Frans Verhoeven die knap als 18e binnenkwam. Algemeen staat hij als best geklasseerde Nederlandse motorrijder op de 26e plaats. “Ik heb weer netjes gereden, eigenlijk niks meegemaakt behalve dan dat angstige moment van Piatek. Ik zit er positief in”, glunderde de coureur. De computer gaf aan dat zijn tijden niet doorkwamen bij twee waypoints. “Maar geen paniek. Ik heb ze allemaal”, stelde hij de Nederlandse enclave gerust om vervolgens zelf te gaan rusten. Niet in het bivak maar met zijn camper op een camping. Een beetje luxe is hem na de eerste Dakar-week gegund.
 


 

Groot formaat foto's

De media die groot formaat foto's willen downloaden, kunnen dit doen op de onderstaande link.

Fotoshoot 2016

Frans Verhoeven blikt vooruit op Dakar 2016
 

Website door Mark Pater en Motocrossplanet.nl