FRANS VERHOEVEN BELEEFT PITTIG DAGJE NAAR SNIKHEET SAN JUAN
14/01/2016 om 23:48

Frans Verhoeven sjeesde na aankomst in het bivak van San Juan meteen op zijn minibrommertje naar de eetzaal. Hij had grote trek, want het wekkertje had voor de coureur van team Yamaha Netherlands Verhoeven gerinkeld nog voordat de eerste zonnestralen boven de bergen van het vertrekpunt La Rioja gloorden. Zijn eetlust was begrijpelijk, omdat de coureur flink had moeten werken in de elfde etappe naar het snikhete San Juan. “Het was een pittig dagje. Dit was weer zo’n echte Dakar-proef. Anders dan een dag eerder maar er zaten veel smerige dingetjes in waardoor je veel tijd kon verliezen”, beaamde Verhoeven, die in het ongewisse bleef over zijn dagklassering.

De organisatie besloot de race bij CP4 te stoppen, hoewel er al veertien rijders door waren. Verhoeven werd met zijn Yamaha WR450F Rally als een van de eersten gestopt. De wedstrijdleiding besloot de doorkomst bij CP2 als uitslag te nemen, wat zoveel herberekening kost dat het resultaat tot op heden nog niet bekend is.

Doordat de start flink wat werd uitgesteld omdat de helicopters nog niet paraat waren, na overuren te hebben gemaakt in de tiende etappe, moesten de motorrijders wachten. “Met als gevolg dat het bloedheet was toen we vertrokken”, zei Verhoeven die twee minuten achter landgenoot Hans Vogels vertrok en twee minuten voor de Spaanse Laia Sanz. Zelfs in de vroege morgen speelden de hormonen Frans op. “Het zal me toch niet gebeuren dat ik door een vrouw (Laia) wordt ingehaald. Dat laat ik me niet gebeuren”, lachte hij. “Ik heb haar ook niet meer gezien. Alleen Jordi Viladoms kwam me voorbij.”

In de stage maakte Verhoeven weer kennis met een terrein dat zo kenmerkend is voor off-road. Het kwam hem bekend voor omdat hij de stage in 2010 won en in 2012 tweede werd. “Je kon het zo gek niet bedenken maar er zat van alles in. Rio’s, zand, stenen, water en veel navigatie. Op ruw, grillig terrein waar je geen touw aan kon vastknopen, heb ik veel op CAP gereden. Op het stenen gedeelte bleek weer hoe goed de vering van mijn machine is. Ook zat er het gevreesde fesh-fesh in, maar omdat het daarvoor geregend had, was dat zand niet poederig maar wat kleiachtig”, vertelde Frans die geconcentreerd zijn werkdag voltooide.

Dat de proef 35 kilometer voor de finish werd afgebroken omdat volgens de organisatie de hitte voor gevaarlijke situaties zou kunnen zorgen, vond bij Verhoeven geen begrip. “De eerste vijftien worden wel doorgelaten en de rest werd verteld maar naar het bivak te rijden. Heel vreemd. Ze doen maar wat. Wij willen racen en zijn getraind om in de hitte te rijden. Dan wordt ook nog het gedeelte afgelast waar het zwart van de toeschouwers staat. Ongelooflijk”, klonk zijn kritiek.

Inmiddels doemt de finish in Rosario op. “Ik denk dat het zwaarste deel er op zit. Nog twee dagen. Het is nu een kwestie van naar huis rijden”, meende Verhoeven die dan als beste Nederlandse motorcoureur in de annalen van de 38ste Dakar-rally hoopt te komen.
 


 

Groot formaat foto's

De media die groot formaat foto's willen downloaden, kunnen dit doen op de onderstaande link.

Fotoshoot 2016

Frans Verhoeven blikt vooruit op Dakar 2016
 

Website door Mark Pater en Motocrossplanet.nl